دانش سازمانی را نمیتوان صرفاً به عنوان مجموع دانشهای فردی توصیف کرد، بلکه به عنوان ترکیبی سیستماتیک مبتنی بر تعاملات اجتماعی مشترک بین همه ارکان و اعضای سازمان است.
برای مدیران مهم است تا مالکیت و مدیریت دانش موجود در سازمانشان را به عنوان عاملی که کمک قابل توجهی به توسعه دانش در سازمانها میکند؛ در اختیار و دسترس داشته باشند. علاوه بر این، دانش به دو صورت ممکن است توسعه پیدا کند: به صورت دانشی که فقط برای یک شرکت قابل دسترسی باشد و به صورتی دانشی که برای همه شرکتها قابل دسترسی است. بهترین روش این میباشد که مدیران بدانند کدام دانش باید خصوصی بوده و در داخل شرکت بماند و کدام یک باید عمومی شود. یک اشتباه در این زمینه ممکن است برای سازمانها بسیار گران تمام شود. به همین دلیل مدیران اجرایی باید هوشمندانه عمل کنند.
دانشهای جدید تولید شده از سرمایه فکری سازمان و دانشهای کسب شده از محیطهای خارجی در کنار یکدیگر قرار میگیرند و در درون سازمان انباشته میشوند. این مبادله دانش با شرکای تجاری خارجی موجب ایجاد محیطهای نوآورانه میشود و در ادامه مدیران را قادر میسازد شرایط تجاری پیشرفته و رقابتی را هدایت کنند.
مزایای اشتراکگذاری دانش داخلی شرکت
فرآیند تبادل و مدیریت دانش، تواناییهای یک مدیر اجرایی را برای ایفای نقش انگیزهدهنده و الهامبخش در سازمانها افزایش میدهد، زیرا این امکان را برای آنها به وجود میآورد تا با شناختن فرصتهای احتمالی در محیط کسبوکار، انتظارات مورد نظر خود را تعیین کنند. همچنین تبادل دانش با سایرین با دستیابی جامعی از اطلاعات و بینش درباره محیطهای خارجی، به مدیران کمک میکند تا چشمانداز موثرتری برای کارمندان خود ایجاد کنند. با طراحی چشماندازی قابل دستیابی، مدیران میتوانند دانش را به صورت داخلی ادغام کنند تا کارایی را در سیستمهای تجاری و فرآیندی که با این چشمانداز همسو هستند افزایش دهند و همچنین به هر گونه تغییر یا چالش بالقوه در بازارها پاسخ مناسبی دهند.
یک رهبر موفق برای تاثیرگذاری بیشتر اشتراکگذاری دانش و حفظ کیفیت تولید کالا یا خدمت مطابق با تقاضای بازار، به نظارت و ارزیابی مداوم شیوههای مدیریت دانش داخلی، هماهنگی متخصصان، به اشتراک گذاری دانش و بررسی تغییرات، نیازمند است. با استقرار سامانه مدیریت دانش که شامل تمام سطوح سازمان میباشد، مدیران میتوانند هرگونه تغییرات مورد نیاز را ارزیابی کنند تا کیفیت محصولات و خدمات را در حداکثر بازده مورد نظر حفظ کنند. همچنین القای رویکرد سیستماتیک هماهنگی کارشناسان در سطح شرکت، مدیران را قادر میسازد نقش تحریک تفکر را که باعث ایجاد فضای نوآورانهتری در شرکتها میشود، پیش ببرند.
همچنین مجریان موظف هستند برای موارد خاص یا طبقهبندی شده، دانش را در داخل سازمان محدود کنند. همچنین دانش انباشته شده در سازمان همواره نیازمند بروزرسانی است؛ چرا که اساساً، آنچه دیروز یا چند سال پیش کار میکرده است، لزوما امروز جوابگوی نیازهای ذینفعان سازمان نبوده و این اطلاعات به سرعت تغییر کرده و این تغییرات همچنان ادامه خواهند داشت.
مزایای اشتراک گذاری دانش خارجی
دانش به روشهای متعددی در بین سازمانهای جهانی به اشتراک گذاشته میشود. با این حال، برخی تحقیقات قدیمی معتقد است که شرکتها ممکن است از توانایی لازم برای دستیابی و توسعه دانش برخوردار نباشند، یا به دلیل عدم اعتماد به صحت اشتراک گذاری سایرین یا کیفیت دانش آنها، تصمیم بگیرند که از تعامل با سایر شرکتها صرف نظر کنند.
با این وجود، علیرغم محدودیتهای موجود، شبکه سازی با شرکای تجاری یک فعالیت کلیدی برای شرکتها به منظور افزایش تبادل دانش است. بنابراین، شبکه سازی با شرکای تجاری خارجی باعث افزایش اثربخشی رهبری میشود و مدیران را قادر میسازد تا بینشهای استراتژیک را توسعه دهند.
در نهایت، انتقال دانش در بین شرکتها اثربخشی یادگیری آن را بهبود میبخشد که به نوبه خود مدیران را قادر میسازد تا از طریق ایجاد دانش و راه حلهای جدید، منابع انسانی خود را تقویت کنند. بنابراین، پیشنهاد میشود شبکه سازی بین شرکتها در بازارهای داخلی و بین المللی صورت گیرد تا استفاده موثر از آن رهبری را تقویت کند. همینطور از آنجا که مدیران در پستهای ارشد به طور موثر از مدیریت دانش استفاده میکنند، این امر احتمالاً از طریق افزایش فرصتهای یادگیری، اثربخشی رهبری را نیز بهبود میبخشد.
نتیجه
مدیریت دانش، پایه و اساس افزایش اثربخشی رهبری است. بر این اساس، پیشنهاد میشود مدیران به منظور پیشرفت سازمانشان شیوههای مدیریت دانش را به ساختارهای سازمانی هدایت نمایند. علاوه بر این، هنگامی که مدیران، فرایند مدیریتِ دانش را در تمام سطوح اصلی سازمان نظیر مدیریت افراد، منابع و سودآوری اجرا میکنند، توانایی یک سازمان برای توسعه رهبری میتواند بهبود یابد.
برگرفته از: https://innovationmanagement.se/2020/07/29/developing-high-performance-leadership/